Свят

Военен експерт: Тактическите ядрени учения на Русия са опит за шантаж

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„По-скоро става дума за демонстрация на възможности, за шантаж на Руската федерация, а не за непосредствен риск от използване на техническо ядрено оръжие.“

Така военният експерт и бивш министър на отбраната Ангел Найденов коментира в студиото на Euronews Primetime обявеното от Москва учение за употреба на тактическо ядрено оръжие. Това представлява ново ниво на напрежение и, съответно, ескалация на риска, смята Найденов.

Изтекли документи показват, че има доста нисък праг на допустимост на използването на ядрено оръжие от страна на Руската федерация, срещу Украйна или срещу други държави, които биха били по някакъв начин въвлечени в конфликта.

Ангел Найденов, бивш военен министър

„Това в някаква степен представлява заплаха, насочена към сдържане на западната активност и съответно към намаляване на решимостта и обема на военната подкрепа от страна на Запада за Украйна“, обясни Найденов.

По неговите думи заплахите на Русия дават резултат.

„Вижте само дългия дебат около изпращането на ракети с по-голям обсег на действия. Германия отказва изпращането на притежаваните от тях ракети „Таурус“ с обсег от около 300 или малко над 300 км“, отбеляза военният експерт.

 

Целия разговор вижте във видеото.